Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun
Bild  på Mjölby kommuns vapensköld som även länkar till startsidan för Mjölby kommun

Meny

Fotografi av kvinna som arbetar i trädgården

Boende & miljö

Fotografi av kvinna som arbetar i trädgården

Boende & miljö

Värmepumpar

Om du ska installera en värmepump för berg-, mark- eller ytvatten så ska det anmälas till miljökontoret senast 6 veckor innan installationen påbörjas.

Det är fastighetsägarens skyldighet att anmäla installation av värmepump för värmeutvinning ur berg, jord eller ytvatten.Anmälan sker genom att en anmälningsblankett skickas tillsammans med en kartskiss till miljökontoret. En avgift tas ut för behandlingen av anmälan. När du skickat in din anmälan bör du avvakta ett skriftligt beslut från miljönämnden innan arbetet påbörjas.

Att inrätta en berg- jord- eller sjövärmeanläggning utan anmälan är olagligt och en överträdelse kan medföra att du får betala en miljösanktionsavgift.

Information om vad du bör tänka på innan du installerar berg- och jordvärme finner du i länkarna nedan:
BergvärmePDF
JordvärmePDF
SjövärmePDF

Miljönämndens kvalitetsdeklaration
Miljönämnden har en kvalitetsdeklaration för handläggningen av anmälningar av ytvatte-, jord- och bergvärme. I den kan du läsa vad du kan förvänta dig av miljökontoret samt vad vi förväntar oss av dig i samband med handläggningen.
Miljönämndens kvalitetsdeklaration - VärmeutvinningPDF

Blankett
Anmälan - värmeutvinning ur mark eller vattenPDF. Använd denna blankett för att anmäla installation av värmepump för värmeutvinning ur berg, jord och ytvatten. OBS! Kom ihåg att bifoga en kartskiss med anmälan.

Kontakt

mjolbykommun@mjolby.se
Telefon: 0142-850 00
Burensköldsvägen 11, 595 80 Mjölby
Organisationsnummer: 212000-0480