Bildlänk till förstasidan för Mjölby kommun
fredag 23 februari 2018
Mjölby kommun

Västra Harg

I Västra Harg ligger den trevliga badsjön Hargssjön med badbryggor och även för idrottsföreningen Västra Hargs IF. Västra Harg kyrkan är vackert belägen vid sjön och har en enkel exteriör i det tidiga 1800- talets nyklassicistiska stil.

Västra Harg är en skogssocken med långa bergåsar i nord/sydlig riktning. Odlingsmarken är sammanhängande i socknens norra del, som domineras av herrgårdar och stora gårdar: Spellinge, Boo, Borg, Helgeslätt och Bosgård.

Västra Hargs socken nämns första gången 1382 som Hargx. I socknens norra del, vid Kilarpesjön finns ruinerna av 1300-talsborgen Svaneholm.

I förhållande till socknens storlek finns det relativt få byar men många stora ensamgårdar och en riklig torpbebyggelse. Nära kyrkan ligger ett mindre villasamhälle, medan lanthandel och socknens industri, ett sågverk, finns vid Önnebo, längre i söder.

Förskola

Emellan Herrgårdarna Bo och Hälgeslätt ligger socknens administrativa centrum. Nära kyrkan ligger Västra Hargs skola och förskola som är en F-5 skola och har en  vacker utsikt över Hargssjön.

Fester och aktiviteter

Västra Hargs Hembygdsförening bildades 1980. De första fem åren bedrevs verksamheten i hemmen och i förhyrda lokaler. Sedan 1985 fungerar Boo före detta skola som hembygdsgård. Valborgsmässofirande tillsammans med Västra Hargs IF och hembygdsdagen i början på juni är fasta punkter. Även Lanthandelns dag arrangeras hos Önnebo Lanthandel.

Upplysningar om gamla kyrkan i Västra Harg är sparsamma på grund av att kyrkans arkiv  brann 1797. Man vet dock att den var av gråsten och troligen byggd under första hälften av 1200-talet. Kyrkan hade målningar, av vilka några rester bevarats i tornkammaren. Av den medeltida kyrkans inventarier såldes åtskilliga på auktion 1816.

Utvecklingsgruppen i Västra Harg: ordförande Ingrid Martini
Telefon: 0706-96 64 56
ingridmartini45@gmail.com

Näringslivskontoret


Landsbygdssamordnare
Annelie Ahlström
annelie.ahlstrom@mjolby.se
Telefon: 0142-859 03

Innehåll: Eva Rådeström

Senast publicerad: 2018-02-05

Senast ändrad av: Mia Högberg

 Utskriftsvänlig version

Innehåll: Eva Rådeström

Senast publicerad: 2018-02-05

Senast ändrad av: Mia Högberg