Bildlänk till förstasidan för Mjölby kommun
onsdag 21 februari 2018
Mjölby kommun

Sya

Sya ligger vid järnvägen, södra stambanan passerar samhället och Svartån rinner förbi precis i närheten. Det finns en auktionshall på orten där diverse gods auktioneras ut regelbundet.

Förskola och skola

I Sya bor det omkring 300 invånare. Inne i samhället ligger Sya förskola för barn mellan 1 och 5 år. Skolan har nära till både djur och natur. Cirka 3 kilometer bort finns också Vetaskolan som är en låg- och mellanstadieskola.

Sya Skidklubb midsommar 2011 Foto: Bo Jansson

Sya Skidklubb midsommar 2011 Foto: Bo Jansson

Skidor på midsommarafton!

I Sya huserar också Sya skidklubb. De har bland annat väckt uppmärksamhet genom att anordna korta skidtävlingar på midsommarafton. Detta lyckas man med genom att spara snö under högar av bark.

Hembygdsföreningen

I september 1947 invigdes Sya hembygdsförening med Hydinge Mellangård (också känt som Melltorp) som hembygdsgård. På denna vackra plats finns man kvar än idag.

Egna hem

Föreningen Egna Hem Sya bildades 1895 och har haft stor betydelse för orten. Föreningen har bidragit till att hjälpa mindre bemedlade att få förutsättningar till att överleva på ett mindre jordbruk. Gårdar köptes under första delen av 1900-talet, styckades i små enheter och var då ett komplement till familjens försörjning. Från slutet av 1940-talet satsade istället föreningen på att bygga ett villasamhälle  och under 1950-talet lät föreningen uppföra två hyreshus i Sya innehållande lägenheter, bageri och kontor.

Pilkällan

Inte långt från Sya samhälle ligger Pilkällan där källvatten kommer i dagen. Pilkällan är belägen cirka 1/2 kilometer från Sya utefter vägen till Västra Harg och är sannolikt en gammal offerkälla. Enligt prov som tagits har källan ett mycket bra vatten som konstant håller +5 grader. Den sköts av Sya hembygdsförening.

Pilkällan i Sya

Pilkällan Foto: Mjölby kommun

Kyrkan

Sya kyrka ligger vackert belägen utefter gamla riksvägen mellan Mjölby och Mantorp. Den är byggd på 1700-talet men vissa delar kan vara från den 1300-talskyrka som låg på platsen. I kyrkan finns det vackra Sankt Martins bildskåp från 1400-talet. Skåpet härstammar möjligen från Sankta Martins kyrka i Skänninge som tillhörde Sankta Ingrids kloster. I Sya kyrka finns ochså en dopfunt från den kände Mikael Hackes verkstad i Skänninge 1658. Invid kyrkan och i omgivningen finns flera gravfält och stensättningar från järnåldern. Sya kyrka är en vägkyrka.

Vy från Sya Foto: Mjölby kommun

Utvecklingsgruppen i Sya: Björn Pettersson, 0707-525533, petersonisya@gmail.com

Näringslivskontoret


Landsbygdssamordnare
Annelie Ahlström
annelie.ahlstrom@mjolby.se
Telefon: 0142-859 03

Innehåll: Eva Rådeström

Senast publicerad: 2018-02-05

Senast ändrad av: Mia Högberg

 Utskriftsvänlig version

Innehåll: Eva Rådeström

Senast publicerad: 2018-02-05

Senast ändrad av: Mia Högberg